Ons traject diep in het rood, al langer bekend bij de overheid!
Na goed zoeken in de documenten van de rijksoverheid blijkt dat al in 2023 uitgebreide rapporten gepubliceerd zijn over trillingsoverlast en het spoor. Opgesteld door ProRail, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en samengesteld in samenwerking met diverse bewonersgroepen.
“In de buurt van het spoor kunnen de trillingen van passerende treinen voelbaar zijn. Een deel van de bewoners rond het spoor maakt zich daardoor zorgen over schade aan hun woning, of ervaart overlast doordat ze ’s nachts wakker worden of ramen en kopjes horen rammelen. ProRail constateert eigenlijk al vanaf 2010 een toename in het aantal klachten over trillingen.
Naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamer, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verschillende1,2 onderzoeken uitgevoerd naar het effect van trillingen van treinen op de gezondheid van omwonenden. Het resultaat is hiernaast weergegeven.
Download hier deel 1 en 2 van het rapport.
Het lastige bij trillingen is dat wettelijke normen voor trillingshinder ontbreken, in tegenstelling tot geluidhinder waarvoor wel wettelijke normen bestaan. Omdat tegen trillingen zo’n wettelijke norm ontbreekt, is er vanuit de overheid alleen in projecten (zoals spooruitbreidingen) geld beschikbaar om maatregelen te treffen tegen trillingen. Omdat die wettelijke norm ontbreekt, kan ProRail dus ook niet zomaar maatregelen treffen of ingrepen doen in de dienstregeling zoals het langzamer laten rijden van treinen of het weren van bepaalde treinen van het spoor. “
Lees verder op de website van de Rijksoverheid.